Hybride warmtepompen
Duurzaam en efficiënt verwarmen met een warmtepomp
Hoeveel geld u kunt besparen met de installatie van een warmtepomp is afhankelijk van uw stookgedrag, in welke mate de woning geïsoleerd is en de actuele energieprijzen. Eén ding is zeker: u bespaart altijd! De terugverdientijd is dankzij subsidiemogelijkheden relatief kort, soms niet veel meer dan een jaar. Investeren in een warmtepomp is niet alleen goed voor minder CO2-uitstoot, maar is ook financieel erg aantrekkelijk.
Snel wijzer worden over warmtepompen en thuis slimmer omgaan met duurzame energie? Maak nu een afspraak met een van onze adviseurs en bezoek onze showroom met modelwoning.
Google reviews
4.9/5 op basis van 56 beoordelingen
Warm huis en warm water. Regel het energiebewust met een warmtepomp
Alle informatie in onze showroom
Een warmtepomp levert klimaatneutrale warmte. Anders dan verwarmen met gas, hout of olie, werkt een warmtepomp niet met verbranding, maar door middel van een efficiënt, elektrisch aangedreven proces. Dit betekent dat u een warmtepomp kunt combineren met zonnepanelen. Afhankelijk van het type warmtepomp kunt u deze inzetten om tapwater of om uw woning te verwarmen.
Projecten
van begin tot einde betrokken
Ontdek de mogelijkheden voor uw specifieke situatie
Plan een vrijblijvend adviesgesprek in
Wat als u kon verwarmen met… lucht!
Een warmtepomp zuigt buitenlucht aan met behulp van ventilatoren en transporteert deze naar de warmtewisselaar. Door gebruik te maken van de warmtepompfunctie, is het mogelijk om thermische energie te genereren uit omgevingsbronnen, zoals lucht. Lucht is overal en het is gratis. Een warmtepomp is een elektrisch apparaat die u van stroom kunt voorzien met zelf opgewekte zonne-energie. U kunt het werkingsprincipe van een warmtepomp vergelijken met de werking van een koelkast, met als verschil dat het geen koude produceert, maar juist warmte.
Hybride warmtepomp
- Sla je zonnestroom op in warm water en verminder de terugleverkosten
- One-stop-shop voor betrouwbaar advies, aankoop en installatie warmtepompen
- 20% minder CO2-uitstoot
- Flink besparen op gasverbruik
- Warmtepomp kopen met subsidie
- Korte terugverdientijd
- De beste keus, waaronder Inventum en Daikin warmtepompen
- Nog duurzamer in combinatie met zonnepanelen
Een hybride warmtepomp werkt samen met uw cv-ketel om water te verwarmen. Een deel van de warmte wordt nog altijd opgewekt door de cv-ketel, een deel wordt opgewekt door de hybride warmtepomp. Daarmee bespaart u al snel heel wat m3 gas per jaar. Dat scheelt u in uw energiekosten en voor 20% minder CO2-uitstoot. De overheid heeft het streven om Nederlandse huishoudens van het gasnet los te koppelen herzien en uitgesteld tot 2050. De komende decennia geld de hybride warmtepomp als een verstandige investering en een duurzaam systeem, dat naadloos samenwerkt met uw bestaande cv-ketel.
Meer weten over verwarmen met een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp levert het meest op in woningen die zijn geïsoleerd. U kunt de aanschaf van een warmtepomp combineren met andere duurzaamheidsoplossingen, waardoor u recht heeft op subsidie. Wij vertellen u hier graag alles over tijdens een bezoek aan onze showroom. Hier kunt u ook de warmtepompen zien van de merken die wij vertegenwoordigen. Waaronder de warmtepompen van Inventum. Deze elektrische warmtepompen gebruiken warmte uit de ventilatielucht om het water op te warmen. Bij veel vraag naar warmte springt de cv-ketel automatisch bij.
Warmtepompboilers
- Sla je zonnestroom op in warm water en verminder de terugleverkosten
- One-stop-shop voor betrouwbaar advies, aankoop en installatie van warmtepompboilers
- Minimaal 50% zuiniger dan standaard elektrische boilers
- Warmtepompboiler kopen met subsidie
- Korte terugverdientijd
- De beste keus, waaronder Atag en Ariston warmtepompboilers
- Nog slimmer besparen in combinatie met zonnepanelen
Een warmtepompboiler is een verwarmingssysteem dat werkt met warmtepomptechnologie om water te verwarmen. Het systeem bestaat uit een warmtepomp en een boiler. Heeft u zonnepanelen of overweegt u deze aan te schaffen? Met eigen zonnepanelen verwarmt u nog duurzamer en bespaart u nog slimmer op de energiekosten. Twee zonnepanelen leveren ongeveer 315 kilowattuur elektriciteit per jaar. Deze hoeveelheid is voldoende om, bij gemiddeld gezinsverbruik, een jaar lang warm tapwater op te wekken om te douchen. Wij vertellen u hier graag alles over tijdens een bezoek aan onze showroom. Hier kunt u ook de warmtepompboilers zien van de merken die wij vertegenwoordigen. Waaronder de eersteklas warmtepompboilers van Atag en Ariston.
Advies op maat
Overweegt u te profiteren van de voordelen van een warmtepomp? Solar Experience Center is een kennispartner binnen een one-stop-shop-formule. We voorzien u van eerlijk advies, zijn leverancier van uitsluitend topmerken en zorgen voor een perfecte installatie.
Welke hybride warmtepomp het best bij uw woonsituatie past, is afhankelijk van een aantal factoren. Waaronder de grootte van de woning, hoe goed deze is geïsoleerd en uw persoonlijke stookgedrag.
Dit maakt een warmtepomp aanschaffen en laten installeren tot maatwerk. We wegen alle factoren nauwkeurig voor u af. Heeft u ook zonnepanelen, of is het verstandig om deze te gaan combineren met de plaatsing van een warmtepomp? We bekijken en berekenen diverse scenario’s om tot de meest efficiënte, meest renderende duurzaamheidsoplossing te komen.
Veelgestelde vragen
De overstap van cv-ketels naar het gebruik van warmtepompen is een belangrijke verandering op weg naar milieuvriendelijkere en zuinigere verwarmingssystemen. Wanneer het tijd is om de ketel te vervangen, wordt een warmtepomp de standaardinstallatie om te verwarmen. U hoeft uw ketel nog niet de deur uit te doen om zuiniger om te gaan met energie. Hybride warmtepompen werken namelijk samen met uw cv-ketel. Dit kan zeker nog tot 2050 omdat de overheid de wettelijke verplichting om geen gas meer te gebruiken heeft uitgesteld. Hybride warmtepompen zijn daarmee erg geschikt voor woningen met een bestaande, gasgestookte cv-ketel. Ze zijn een goede optie voor huiseigenaren die willen profiteren van de voordelen van een warmtepomp zonder volledig afstand te doen van hun bestaande verwarmingssysteem.
Het is verplicht om een hybride warmtepomp te installeren in combinatie met een cv-ketel als uw cv-ketel in of na 2026 vervangen moet worden. Tot 2026 heeft u de mogelijkheid om uw cv-ketel te vervangen door een nieuwe cv-ketel zonder verplichting tot het plaatsen van een hybride warmtepomp.
Een warmtepomp en een hybride warmtepomp zijn twee verwarmingssystemen die efficiënter en milieuvriendelijker zijn dan de traditionele cv-ketel. Ze werken echter net iets anders. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving (zoals de lucht, de grond of het grondwater) en gebruikt deze warmte om een gebouw te verwarmen. Een warmtepomp werkt volledig op elektriciteit en maakt gebruik van een compressor om de warmte te verplaatsen en de temperatuur te verhogen. Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel om de verwarming en het warm water van een gebouw te regelen. De warmtepomp kan tot een bepaalde temperatuur voldoen, is er meer temperatuur gewenst, dan springt cv-ketel bij. Omdat de cv-ketel minder hard hoeft te werken, scheelt dit in de energiekosten.
Een warmtepomp haalt thermische energie uit de lucht, aarde of water en draagt deze over aan een koelmiddel in de verdamper. Dit koelmiddel verdampt, zelfs bij lage temperaturen. Vervolgens verhoogt een compressor de druk van het dampvormige koudemiddel totdat de temperatuur hoger is dan die van het verwarmingssysteem. Nu kan de warmtepomp die hete warmte naar binnen sturen, zodat je huis lekker warm wordt. Het doet dit met behulp van iets dat we de “condensor” noemen. Naarmate het koudemiddel afkoelt, daalt de druk en wordt het weer vloeibaar. Het koelmiddel keert terug naar de verdamper via het expansieventiel, dat de druk terugbrengt naar de oorspronkelijke toestand. Dit hele proces herhaalt zich steeds opnieuw, zodat je huis altijd warm blijft, zonder dat je veel energie verbruikt.
Tijdens het douchen wordt gemiddeld 20 liter water per 5 minuten verbruikt. Dit kan minder zijn met een waterbesparende douchekop. Aan de hand van het aantal personen in uw huishouden en de gemiddelde douchetijd per persoon, is eenvoudig uit te rekenen welke maat warmtepompboiler voor u het meest geschikt is. De tijd die de boiler nog heeft om op te warmen, loopt op met de literinhoud van de boiler. Dit kan variëren van 3 uur voor een 80 liter warmtepompboiler tot meer dan een nacht voor een 250 liter warmtepompboiler.
Ongeacht het type warmtepomp dat je kiest en het elektriciteitsverbruik ervan, zal je energierekening aanzienlijk lager uitvallen. De meerderheid van de mensen met een warmtepomp realiseert jaarlijks een besparing van maar liefst tussen de 30 en 40 procent op hun energieverbruik.
Wij bieden de hybride warmtepompen van Inventum & Daikin aan! En de hybride warmtepompboilers van Atag, Ariston & Atlantic.
Een hybride warmtepomp is doorgaans compatibel met bestaande radiatoren. Het verwarmt het verwarmingswater tot een temperatuurbereik van 35 tot 55 graden, terwijl een traditionele cv-ketel vaak is ingesteld op maximaal 60 of 80 graden.
Gemiddeld verbruikt een lucht-lucht warmtepomp ongeveer 2-5 kWh elektriciteit per dag. Dit cijfer kan echter aanzienlijk variëren, afhankelijk van de eerder genoemde factoren. De buitentemperatuur is een van de belangrijkste factoren die het elektriciteitsverbruik van een warmtepomp beïnvloedt.
Meestal volstaan 5 tot 7 extra zonnepanelen voor een hybride warmtepomp. Voor een volledig elektrische warmtepomp is het raadzaam om minstens 7 tot 9 extra zonnepanelen te installeren om de verhoogde elektriciteitsvraag volledig te compenseren.
In principe varieert de levensduur van een warmtepomp tussen de 15 en 20 jaar, met mogelijk zelfs een langere levensduur onder gunstige omstandigheden. Er zijn gevallen bekend waarin warmtepompen meer dan 30 jaar meegaan.
De keuze van een cv-ketel voor een hybride warmtepomp hangt af van verschillende factoren, zoals de warmtebehoefte van je huis, het type warmtepomp en je persoonlijke voorkeuren. Het is belangrijk om te zorgen voor een cv-ketel die goed samenwerkt met de hybride warmtepomp en die de benodigde ondersteuning biedt.
Bij de aanschaf van een cv-ketel voor een hybride warmtepomp kun je letten op enkele kenmerken:
- Modulatiebereik: Een cv-ketel met een breed modulatiebereik past zich beter aan de wisselende warmtevraag aan, wat efficiënter is in combinatie met een warmtepomp.
- Samenwerking met warmtepomp: Kies een cv-ketel die specifiek ontworpen is om goed samen te werken met warmtepompsystemen.
- Hoog rendement: Een energiezuinige cv-ketel draagt bij aan de algehele efficiëntie van het hybride systeem.
- Installatiegemak: Zorg ervoor dat de installatie van de cv-ketel eenvoudig is in combinatie met de warmtepomp.
- Toekomstbestendigheid: Overweeg een cv-ketel die voldoet aan toekomstige regelgeving en duurzaamheidsnormen.
Een lucht-lucht warmtepomp is zeer zuinig in zijn energieverbruik. De installatie werkt voor 75 procent op hernieuwbare energie en slechts 25 procent op elektriciteit. Hierdoor is het verbruik van een lucht-lucht warmtepomp efficiënt, zowel bij koelen als verwarmen.
Een conventionele elektrische boiler met een inhoud van 200 liter verbruikt gemiddeld 3.577 kWh per jaar, wat resulteert in een jaarlijkse energierekening van € 1.395,03. In vergelijking kan een warmtepompboiler met een capaciteit van 200 liter tot 75% minder energie verbruiken, wat neerkomt op ongeveer 894 kWh per jaar.
Warmtepompboilers verbruiken drie tot vier keer minder energie dan conventionele elektrische boilers, waardoor ze zeer kostenefficiënt zijn. Dit geldt vooral in tijden van hoge elektriciteitsprijzen. Onder deze omstandigheden kan de terugverdientijd van deze investering van enkele duizenden euro’s relatief kort zijn.
In het algemeen blijft water in een boiler hooguit enkele uren warm. Als je wilt dat het water langer warm blijft, moet je de boiler vaker inschakelen. Dit kan worden gedaan met behulp van een timer of door de boiler handmatig in te schakelen wanneer je weet dat je warm water nodig hebt.
Zelfs bij het gebruik van een warmtepomp voor sanitair warm water is het beter de temperatuur niet te hoog in te stellen. Bij traditionele gas- of elektrische boilers is een watertemperatuur van 60 tot 70°C niet ongebruikelijk, maar bij een warmtepomp is 50°C meer dan voldoende.
Om de warmtepompboiler optimaal te laten functioneren, plaatst u deze het beste in een ruimte met warme lucht. Als de boiler lucht uit de ruimte haalt, is het raadzaam om hem in een warme kamer te plaatsen. Als u niet wilt dat de ruimte afkoelt en de boiler lucht van buiten haalt, kunt u hem het beste tegen een buitenmuur plaatsen of onder het dak om de kanalen zo kort mogelijk te houden.
Wanneer de boiler leeg is, bijvoorbeeld na een lange douchebeurt, moet deze opnieuw worden gevuld. Het duurt dan even voordat er weer warm water beschikbaar is. Als de boiler helemaal leeg is neemt de cv-ketel het over.
Hoewel er wordt gestreefd naar zo min mogelijk geluid, zal een warmtepompboiler altijd enig geluid produceren. Gemiddeld genereert een warmtepompboiler maximaal 60 dB aan geluid.
De subsidie voor een warmtepompboiler bedraagt gemiddeld 30% van de kosten. Als uw warmtepomp (merk en type) op de apparatenlijst (meldcodelijst) staat, ontvangt u minimaal €500,00 subsidie. Op de lijst staat het specifieke subsidiebedrag per type warmtepomp vermeld.