Wanneer is het tijd om zonnepanelen te vervangen?
Zonnepanelen vervangen voor nieuwe kan nu lonend zijn. Zonnepanelen verliezen na verloop van tijd een klein beetje van hun vermogen om energie op te wekken. Gemiddeld is dit tussen de 0,5% en 1% per jaar. Na 25-30 jaar hebben zonnepanelen 20-30% van hun oorspronkelijke rendement verloren.
Wanneer het PV-systeem nog steeds goed presteert, is zonnepanelen vervangen voor nieuwe niet meteen nodig. Dit wordt anders wanneer u merkt dat de opbrengst sterk afneemt. Dit kan wordt extra aantrekkelijk onder de huidige lage prijs van zonnepanelen.
Google reviews
4.9/5 op basis van 75 beoordelingen
De prijs van zonnepanelen is laag
zonnepanelen vervangen loont!
Technologische innovaties maken zonnepanelen steeds efficiënter. Nieuwe modellen hebben vaak een hoger rendement per vierkante meter en kunnen beter presteren bij minder zonlicht of lagere temperaturen. Dit betekent dat er voor een PV-systeem van 15 jaar of ouder, panelen beschikbaar zijn die meer energie opleveren dan de huidige zonnepanelen.
Door het monitoren van het PV-systeem is het rendement goed te volgen. Bij een verlies aan rendement van bijvoorbeeld meer dan 20% in 15-20 jaar, is het vaak een goed idee om de oude zonnepanelen te vervangen. Zeker met de huidige lage prijzen van zonnepanelen en het 0% btw-tarief op zonnepanelen.
Wilt u uw zonnepanelen vervangen voor meer rendement? Wij maken graag een berekening.
Projecten
van begin tot einde betrokken
Oudere zonnepanelen versus technologische vooruitgang
Nieuwe zonnepanelen maken gebruik van PERC (Passivated Emitter and Rear Contact) technologie, wat zorgt voor een hogere opbrengst per vierkante meter. Daarnaast is er de ontwikkeling van bifaciale panelen. Hiermee zijn zonnepanelen op de markt gekomen die licht van zowel de voor- als de achterkant kunnen absorberen. Dit zorgt voor een aanzienlijke efficiëntie-verhoging, zelfs bij minder direct zonlicht. Ook half-cell technologie vermindert verlies aan rendement bij schaduw of slecht weer. Al deze innovaties maken de overstap van oude naar nieuwe generatie zonnepanelen aantrekkelijk.
Bij Solar Experience Center leveren we uitsluitend zonnepanelen die aan de nieuwste technologische stand kunnen voldoen. Daarmee profiteert u van de beste prestaties, wat zonnepanelen vervangen als snel lonend maakt.
Bij het vervangen van oude naar efficiëntere panelen begeleiden wij u maatwerk bij elke stap.
Neem vandaag nog contact met ons en ontdek hoe wij u kunnen helpen met het vervangen of upgraden van uw PV-systeem.
Ontdek de mogelijkheden voor uw specifieke situatie
Plan een vrijblijvend adviesgesprek in
Veelgestelde vragen over zonnepanelen vervangen
Vanaf ongeveer 2010 kozen steeds meer Nederlandse huishoudens voor zonnepanelen. Hoewel zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan, rendeert de nieuwe generatie zonnepanelen een stuk beter. Dit komt door de vele technologische ontwikkelingen van de laatste jaren. Daarnaast is de prijs van zonnepanelen nu een stuk lager. Bij verouderde zonnepanelen, die voldoende rendement opleveren, kan vervanging onder de huidige lage prijs slim zijn. Daarom is het goed om na 15 à 20 jaar te onderzoeken of vervanging of een upgrade u meer rendement oplevert.
Oude zonnepanelen stoppen niet ineens met werken, maar hun prestaties nemen af door natuurlijke slijtage. Het belangrijkste materiaal dat slijtage vertoont is silicium. Silicium degradeert door blootstelling aan zonlicht en weersomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat de zonnepanelen langzaam minder efficiënt worden. Ook andere componenten zoals bedrading en omvormers kunnen verouderen en de werking van het systeem beïnvloeden. Wanneer dit gebeurt, wekt het systeem minder stroom op. Met andere woorden: uw rendement daalt.
Bij Solar Experience Center krijgt u eerlijk advies. Bij uitbreiding van uw huidige PV-systeem, kijken we goed naar de prestaties van uw huidige zonnepanelen. Als de oude panelen nog goed functioneren, is vervanging niet nodig. Toch kan het voordelig zijn om verouderde panelen te vervangen door nieuwere, efficiëntere modellen voor een beter rendement. Nieuwe panelen presteren beter bij minder zonlicht en lagere temperaturen. Soms is het ook nodig om de omvormer of groepenkast aan te passen. Wij helpen u graag bij het maken van de beste keuze voor uw situatie.
Het vervangen van oudere zonnepanelen kan financieel voordelig zijn, vooral als uw huidige panelen al tien jaar of ouder zijn. Nieuwe modellen leveren meer rendement omdat ze ook onder bewolkte omstandigheden goed presteren. Hoewel zonnepanelen vervanging kosten met zich meebrengt, kan het terugverdienmodel erg interessant zijn vanwege nog lagere energiekosten en een verbeterde opbrengst. Wij voeren tijdens een bezoek aan onze showroom graag een rendementsvergelijking voor u uit.
Wanneer zonnepanelen worden vervangen, worden de oude panelen gerecycled. Dit proces bestaat uit het scheiden van materialen zoals glas, aluminium en soms het silicium zelf, zodat die opnieuw gebruikt kunnen worden. Europese regels, zoals de WEEE-richtlijn, verplichten fabrikanten om oude zonnepanelen in te zamelen en te recyclen. Sinds 1 februari 2024 moeten alle importeurs, distributeurs en producenten in de EU afgedankte panelen terugnemen en verantwoord verwerken. Bedrijven die zonnepanelen verkopen, zijn dus verantwoordelijk voor een goed afvoerproces. Ook als installateur dragen wij hieraan bij. Als u zelf zonnepanelen wilt vervangen, kunt u ze inleveren bij een afvalverwerkingsbedrijf voor correcte recycling.
Technisch gezien kunt u de zonnepanelen van het dak laten halen en meenemen naar het nieuwe huis. Het is echter af te raden en zelden lonend om redenen van kosten, rendement, garantie en verzekeringsvoorwaarden.
In Nederland kunt u geen subsidie meer aanvragen voor zonnepanelen. Wel is sinds 2023 de btw op zonnepanelen 0% voor plaatsing op gebouwen van particuliere huishoudens en kunt u gebruik maken van de Energiebespaarlening. De Energiebespaarlening kan ook gebruikt worden voor het financieren van de vervanging van zonnepanelen, wanneer het gaat om de aanschaf van nieuwe panelen of het verbeteren van de energieprestaties van het huis.